×
Meniu

Ziua Europei, marcată pe 9 mai, este o sărbătoare a păcii și unității în Europa.

Stimaţi dondușeneni!

 

Ziua Europei, marcată pe 9 mai, este o sărbătoare a păcii și unității în Europa.

 

Este sărbătorită ca urmare a unei decizii luate în 1985 de liderii UE întruniţi la Milano. Punctul de plecare al unei Europe mai sigure, mai organizate și mai unite se regăsește în anul 1950, cînd ministru de externe al Frantei, Robert Shuman, a propus înființarea unei federații care să promoveze valorile europene și care să păstreze pacea în acest spațiu. La data de 9 mai a aceluiași an “declaratia lui Shuman” a început sa fie semnată de mai multe state, astfel fiind puse bazele Comunităţii Europene, iar mai târziu – ale Uniunii Europene.

Ziua Europei este  dedicată istoriei unui continent care a dăruit un model de cultură și de civilizație, de solidaritate, de dialog și de colaborare pentru binele comun.

Fie ca această zi să rămînă în istoria continentului o zi în care să trăim sentimentul deplin al vieţii în libertate și drepturi, înţelegere între naţiuni şi respect reciproc.

Fie ca valorile Europei precum democrația, respectul față de demnitatea umana, egalitatea, libertatea, supremația legii și respectul tuturor drepturilor indiferent de rasă, naționalitate, religie sau culoare să domneasca în fiecare stat indiferent de amplasarea geografică!

 

 

Cu deosebită considerație,

Ivan BELCIUG, Primarul orașului Dondușeni